Post by Visionz on Apr 16, 2008 12:04:08 GMT 1
Blood and Honour plant zaterdag twee Hitlerherdenkingen in Vlaanderen
Blood and Honour is terug. De Vlaamse tak van de extreem rechtse organisatie plant dit weekend twee Hitlerherdenkingen. Vrijdagavond zal ergens ten lande een Memorial for Fallen Heroes plaatsvinden, zaterdag volgt een groot Return to Glory-concert met een optreden van Die Liebenfels Kapelle, notoire jodenhaters uit Duitsland.
Het Anti-Fascistisch Front (AFF) vraagt justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn collega van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) met aandrang de bijeenkomsten te verhinderen. Een 'njet' is het antwoord: 'We hebben daar simpelweg geen juridisch instrument voor', aldus Dewaels woordvoerder.
Na enkele maanden doodse stilte laat Blood and Honour Vlaanderen opnieuw van zich horen. De extreem rechtse vereniging wil dit weekend plechtigheden inrichten ter herdenking van de Duitse nazileider Adolf Hitler, die geboren werd op 20 april 1889. Zoals altijd wordt de plaats van het gebeuren pas kort tevoren bekendgemaakt: vanaf vrijdagavond 20 uur kunnen geïnteresseerden bellen naar een van de gsm-nummers van een B&H-kopstuk uit Arendonk.
Vrijdagavond zal een miniconcert plaatsvinden voor de buitenlandse neonazi's die al neergestreken zijn in onze contreien, zaterdag komen groepen uit Duitsland, Vlaanderen, Estland, Engeland en Tsjechië.
Aangekondigde sprekers zijn Stephen 'Swiny' Swinfen van Blood and Honour Engeland en Stefan Wijnkamp, de Nederlandse Hitlerlookalike die in maart 2007 al sprak op de 'heldenhuldiging' in Lommel. Ook de muziekgroepen zijn geen onbesproken figuren. Die Liebenfels Kapelle bijvoorbeeld zegt "te schijten op het Joodse ras, hen op te jagen als konijnen en te dumpen in een massagraf".
De Hitlerherdenkingen worden opgezet door Blood and Honour Vlaanderen, maar eigenlijk is dat een vlag die twee concurrerende ladingen dekt. De 'traditionelere' B&H, die begin dit jaar liet weten haar activiteiten tijdelijk op te schorten, en de radicale vleugel Combat 18. De laatsten vinden de eersten maar soft, zij zijn veeleer te vinden voor het hardere, zelfs terroristische werk. De Vlaamse Combat 18 kreeg eind vorig jaar evenwel een flinke opdoffer na een politie-inval.
Hun websites gingen meteen offline. Intussen lijken beide groepen zich op te maken voor een comeback. "Er is geen reden om beide takken van Blood and Honour Vlaanderen, die pas in een dip zaten, opnieuw succes te gunnen", vindt het Anti-Fascistisch Front. "Het zou hun tiende (!) bijeenkomst in ons land zijn in twee jaar tijd."
Het AFF is niet mals voor manier waarop orde- en veiligheidsdiensten 'toekijken' als B&H arriveert: "Men schermt altijd met het feit dat het een privéfeest is. Maar hoe privé is zo'n feest dat aangekondigd wordt op websites en internetfora? (...) Het moet mogelijk zijn voor ministers Dewael en Vandeurzen om de stekker uit te trekken", concludeert een woordvoerder van het AFF.
"Ze kunnen zich laten inspireren door hun voorgangers die er twintig jaar geleden wél in slaagden een geplande SS-herdenking op het militaire kerkhof van Lommel te verijdelen."
Vooral Vandeurzen wordt uitgedaagd. "Destijds zei hij vanuit de CD&V-oppositie dat er genoeg middelen bestonden om in te grijpen, we hopen dat hij dat nu in de praktijk brengt."
De justitieminister speelt de hete aardappel evenwel door naar zijn collega van Binnenlandse Zaken. Voorlopig is er geen wettelijk instrument dat de regering toelaat een dergelijk concert te verhinderen, klinkt het op het kabinet van Dewael. Het wetsvoorstel van Koen T'Sijen (Spirit) en Claude Marinower (Open Vld) om neonazistische groeperingen te verbieden is immers nog altijd niet doorgedrukt.
"In onze grondwet wordt zowel de vrijheid van meningsuiting als de vrijheid van vergadering gewaarborgd", verduidelijkt woordvoerder Paul Van Tigchelt. "Een burgemeester mag alleen ingrijpen als de openbare orde in het gedrang komt." De politie- en inlichtingendiensten zijn uiteraard waakzaam, benadrukt Van Tigchelt.
"We volgen de activiteiten van Blood and Honour nauwlettend op, maar ze zijn leep genoeg om naar de letter van de wet geen inbreuken te plegen. Wij vragen dan ook niet liever dat het debat weer wordt aangezwengeld waar dat hoort: in het parlement." (Marjan Justaert)
www.demorgen.be
sommige mensen krijgen precies een beetje meer vrijheid van meningsuiting dan anderen.